NK Vliegvissen 2014

NK Vliegvissen 2014 – Wedstrijdteam Maxwell & Strike Onder Ons

In de voorbereiding op onze 1e wedstrijd van het NK Vliegvissen op de Merwede bij Woudrichem is het wedstrijdteam met enige regelmaat wezen voorvissen in de Merwede tijdens de vakantieperiode. Verder zijn we elke maandag op de Waal gaan vissen om onze techniek te bepalen en de vliegen die we in de winter hebben ontwikkeld uit te proberen. Natuurlijk hebben we ook goed om ons heen gekeken bij de mede wedstrijdvissers. De eerste keer bij de Merwede hebben we met het team gekeken naar hoe het water is en diverse stenen en obstakels onder water proberen te vinden. Dit doordat er in verschillende kribvakken zal worden gevist met planten en zand, zowel met weinig als met veel stroming. We hebben onze hengels opgetuigd, vliegen eraan en maar proberen. Het ging erg goed, we hebben diverse mooie vissen mogen vangen. Deze eerste ochtend is goed verlopen. Een week later zijn we nog een keer gegaan. Het water stond toen al een stuk lager en op sommige stukken was het zelfs droog gevallen. Voordeel was dat we de stekken en hopen steen beter konden zien, zodat we hier goed om heen zijn gaan vissen. Ook deze keer zijn er weer wat mooie vissen gevangen.

Op de wedstrijddag op 8 september jl. mocht ik om 4.45 uur mijn bed uit. Snel ontbijten, spullen pakken en de auto laden en vervolgens wachten op de teamleden. Om 6.15 uur rijden we weg richting Woudrichem waar om 6.45 uur de briefing zou beginnen. Iedereen kon zijn kaart ophalen en kreeg zijn visstekken toegewezen. Ik zag al snel dat ik mooie plaatsen heb geloot. Even een korte uitleg: we vissen op zo'n wedstrijddag op 6 verschillende stekken met 2 personen per stek. (een A en B- visser). De A-visser begint met vissen en zodra hij beet heeft neemt hij vis in zijn schepnet mee naar de kant waar de B-visser de vis er af kan halen en de tijd op de wedstrijdkaart in kan vullen met de gevangen vis. Het aantal stuks telt en bij en gelijk aantal vissen telt de vis die het laatst in de tijd is gevangen als winnende vis.

De wedstrijd begint. Mijn maat is A-visser en begint tegen de krib. Na 20 minuten zijn er al 5 vissen gevangen door mijn maat van de dag. Eindelijk, mijn beurt. Ik vang al snel een paar visjes, maar door het lopen in het water wordt de stek wat troebel. Dus even ergens anders vissen in het door bordjes afgebakende deel. Na 40 minuten had ik 6 vissen en wel zo'n 20 vissen gemist. Da's balen, maar ja we mogen dan ook alleen maar weerhaakloos vissen. Tijd om te verkassen naar de tweede stek. We stonden hier tussen 2 kribben in, mijn maat had 2 vissen en ik helaas niets.

Op stek 3 hebben wij beiden niets gevangen. Het water was ook aan het zakken en dan is het ook heel moeilijk om langs de kanten je vis te vangen. Na de grote wissel met pauze gingen we naar stek 4. Deze lag aan de linkerkant van een krib, dus diep en stromend water met een paar stenen er in. Mijn maat had helaas niets en zelf heb ik hier een mooie voorn kunnen vangen. Stek nr. 5 was langs een strekdam. Hier zitten normaal veel grondels, maar door de lage waterstand waren de stenen droog komen te liggen. Mijn maat had er 1 en ik helaas niets.

Stek 6 is één van mijn favorieten, dus dit kon voor mij niet stuk. Mijn maat vangt weer 5 vissen en wist hiermee een totaalscore van 14 vissen te behalen. Ik ving er nog 3 en heb dus nog voor einde tijd een totaalscore van 10 vissen weten te halen. Yes, ik zit zeker bij de eerste 20!! Mijn maat is 7e geworden. Ik ben zeer tevreden met het resultaat, zeker aangezien we pas voor de 4e keer met het NK meedoen.

Bovenstaande is het persoonlijke verslag van Aalbrecht Roza.
Hartelijke groeten namens het hele NK-Team: Albert, Frans, Hans, Stinus & Aalbrecht.

Klik hier voor het hele verslag in PDF met foto's